Ausztrál diákvízum

Lentebb az ausztrál tanulóvízumról (diákvízum) és annak feltételeiről olvashatsz.

Kortól függetlenül tanulhat bárki Ausztráliában, olyan oktatási intézmény szervezésében, amely rendelkezik nemzetközi diákok oktatásához szükséges engedéllyel. Diákvízummal igénybe vehető képzések lehetnek például: angol nyelvtanfolyamok, szakmai kurzusok, avagy főiskolai és egyetemi tanulmányok.
Az ausztrál diákvízumok fő és közös sajátossága az, hogy átlagosan 20 óra/hét ausztrál munkavállalási engedélyre jogosít téged, és veled tartó közvetlen hozzátartozódat (férj, feleség, élettárs). Továbbá abban az esetben, ha ausztrál mesterképzésen veszel részt, akkor a hozzátartozódat már korlátlan munkavállalási engedélyt illeti meg. Ezen felül a diákvízum előnye, hogy szabadon hosszabbítható, valamint átjárást biztosíthat az ausztrál munkavállalói vízumhoz, vagy akár a letelepedéshez is.

Elsőként azokról a diákvízumokról ejtünk néhány szót, amiket Ausztrálián kívülről kérvényezünk meg. A beadás szempontjából két eljárási módot különböztetünk meg: papíralapút és elektronikusat. Papíralapú vízumkérelmet kell beadni minden olyan esetben, amikor angol nyelvtanfolyamra, vagy különböző szakmai képzésre jelentkezel. Ilyenkor vízumkérelmedet a Bécsben található Ausztrál Nagykövetséghez juttatjuk el. Amennyiben vízumkérelmed papíralapú, akkor az alapkövetelményeken (lásd alább) felül számtalan egyéb követelménynek is eleget kell tenned. Mindezekről budapesti irodánkban személyre szabott, díjmentes tájékoztatást kaphatsz.
Viszont ha felsőoktatási tanulmányokat szeretnél folytatni Ausztráliában (alap- vagy mesterképzésen), akkor a vízumkérelmedet elektronikus úton adjuk be, közvetlenül az Ausztrál Bevándorlási Hivatalnak.

Abban az esetben, ha már Ausztráliában vagy, feltehetően diákvízummal, akkor a vízumkérelmedet minden esetben a Bevándorlási Hivatal Ausztráliában lévő ügyosztályai bírálják el. A vízumigénylés lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, ha már Ausztráliában vagy, és a folyamatot az Ausztráliában akkreditált bevándorlási jogászunk bonyolítja le (díjmentesen), mert így lehetőség nyílik arra, hogy az ügyintézés teljes egészében elektronikus úton történjen.

Alapkövetemények:

  • Az egyik sarkalatos pont lehet az – a vízum alosztályától függően –, hogy igazolnod kell a megfelelő anyagi hátterdet ahhoz, hogy az Ausztráliában folytatott tanulmányaid ideje alatt fedezni tudod megélhetési költségeidet. A bevándorlási hivatal eltekinthet ettől abban az esetben, ha ausztrál felsőoktatási intézményben szeretnéd tanulmányaidat folytatni.
  • Legalább 3 hónapig tartó tanfolyamra vagy képzésre kell beiratkoznod.
  • Visszaigazolás az ausztrál oktatási intézménytől a befizetett tandíjról.
  • Érvényes, az ausztrál kormány által elfogadott egészségbiztosítás.
  • Érvényes repülőjegy-foglalás.
  • Általános szakorvosi vizsgálat.
  • A vízum térítésköteles.