Gyakran ismételt kérdések

  • Miért fontos egy oktatásszervező cégnek, hogy legyen ausztrál regisztrációja?

    Mert ez a garancia, hogy a cég professzionálisan ért az ausztrál oktatás minden területéhez.

  • Mennyibe kerül a CSE Australianál a diákvízumról való konzultáció?

    Ügyfeleink számára a diákvízum konzultáció díja teljesen ingyenes.

  • Mit jelent az, hogy a CSE Australia akkreditációval rendelkezik?

    Azt jelenti, hogy a cégnek teljes rálátása van az ausztrál oktatásra. Az ausztrál kormány elismeri a CSE Australia-t, mint hivatalos oktatási tanácsadó céget.

  • Milyen akkreditációkkal rendelkeznek a CSE Australia tagjai?

    QEAC No: E237 és E477, MARN: 0851996

  • Milyen típusú kurzusok léteznek Ausztráliában?

    Nyelvkurzusok, szakmai kurzusok, felsőfokú képzések.

  • Szükséges-e angolul tudnom ahhoz, hogy Ausztráliában tanuljak?

    Nem szükséges, ám ebben az esetben angol nyelvtanfolyammal kell kezdened.

  • Mennyi ideig tanulhatok Ausztráliában?

    Ameddig kifizeted a tandíjat.

  • Hány éves korig jelentkezhetek diákvízumra?

    A jelentkezés nincs korhatárhoz kötve.

  • Vihetek-e magammal családtagot/élettársat?

    Természetesen, párod/családtagod csatlakozhat a vízumodhoz és ki tudtok menni ketten egy vízumon a megadott feltételek alapján.

  • Ha a házastársammal/élettársammal együtt akarok kimenni, akkor mind a kettőnknek tanulnia kell?

    Ha egy vízumon szeretnétek kimenni, akkor van rá lehetőség, hogy csak egyikőtök járjon iskolába, míg a másik fél részmunkaidőben dolgozhat.

  • Mehetünk egy vízumon a házastársammal/élettársammal, ha mind a ketten tanulni szeretnénk?

    Abban az esetben, ha mindketten 3 hónapnál tovább szeretnétek tanulni, akkor két külön vízumot kell kérvényezni.

  • Hány évre kaphatok diákvízumot?

    Nincs limitálva, a befizetett kurzusod időtartamától függ.

  • Akkor is megkereshetem a céget, ha eredendően nem a CSE Australia-n keresztül érkeztem Ausztráliába?

    Igen, természetesen.

  • Mi a teendő, ha lejár a diákvízumom, de még tovább szeretnék tanulni Ausztráliában?

    Ez esetben keresd fel ausztrál központi irodánkat személyesen, telefonon, vagy akár e-mail formájában. A vízumügyintézésedet természetesen vállaljuk.

  • Diákként milyen jellegű munkákat kaphatok?

    Ez csak a Te talpraesettségedtől függ. Ausztráliában, de leginkább Sydney-ben nagyon jó az elhelyezkedési ráta.
    Erről bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

  • Diákként mekkora órabérre számíthatok?

    A mindenkori minimálbért rendszerint a frissen érkezett diákoknak is megadják a munkáltatók.

  • Kell vennem tankönyveket?

    Ez iskolától és képzéstől függ; beiratkozáskor az esetleges tankönyv- és fénymásolási költségeket előre ki kell fizetni.

  • Lesz biztosításom, ha diákvízummal megyek Ausztráliába?

    Természetesen, vízumod feltétele a kint tartozkodás ideje alatt a teljeskörű biztosítás, melynek ügyintézését a CSE Australia díjmentesen vállalja.

  • Hol vannak az iskolák?

    A legtöbb nyelviskola a belvárosban van, jól megközelíthető, forgalmas helyeken.

  • Tudok parkolni az iskolánál?

    A belvárosi iskolák többsége nem biztosít parkolóhelyet.

  • Van étkezési lehetőség az iskolákban?

    Iskolától függ, hogy milyen étkezési lehetőségek vannak, de étel- és italautomata minden iskolában van.

  • Ha Ausztráliában fogok tanulni, magammal vihetem a gyermekeimet?

    Természetesen igen, a gyermekeid csatlakozhatnak a tanulóvízumodhoz. Ez gyermekenként 135 AUD plusz költséget jelent.

  • A gyermekeimnek kötelező iskolába járniuk Ausztráliában?

    Igen, amennyiben tanulóvízumodon 5 és 18 év közötti eltartott gyermek szerepel, őket kötelező Ausztráliában iskolába íratnod.

  • Mennyibe kerül a gyermekek iskoláztatása Ausztráliában?

    Az 5 és 18 év közötti eltartott gyermekeidet kötelező iskolába íratnod. Az állami iskolák tandíja államonként és területenként változó, a tandíj évenként 4.500 és 10.000 AUD között alakul.

  • Szükséges-e orvosi vizsgálaton részt vennem az ausztrál diákvízum beadása előtt?

    Nem szükséges.

  • Mennyibe kerül a kötelező orvosi vizsgálat?

    2015. november 20-a óta magyar állampolgároktól nem kér kötelező orvosi vizsgálatot az ausztrál bevándorlási hatóság a vízumbenyújtásához.

  • Ki végezheti el a diákvízum-kérelem beadásához esetlegesen szükséges orvosi vizsgálatot?

    Magyarországon csak az ausztrál állam által kijelölt orvosok végezhetik a kötelező orvosi vizsgálatot.

  • Melyik város kínálja a legolcsóbb nyelvi és szakmai tanfolyamokat?

    Az árak Sydney-ben a legkedvezőbbek; ennek az az oka, hogy Sydney-ben található a legtöbb szakmai és nyelvi képzést biztosító oktatási intézmény, így ott mindkét területen komoly árverseny alakult ki. Az alacsonyabb árak persze ne tévesszenek meg: az oktatás világszínvonalú!

  • Házastársam, élettársam hány órát dolgozhat hetente, ha velem utazik tanulmányaim idejére?

    A munkavállalás ideje a választott képzéstől függ. Amennyiben nyelvtanfolyamon vagy szakmai képzésen veszel részt, veled utazó házastársad vagy élettársad heti 20 óra legális munkavállalásra jogosult, a szünetekben pedig korlátlan legális munkavállalási engedéllyel rendelkezik. Bizonyos diákvízumok esetén azonban akár teljes munkaidőben is dolgozhat a párod. Bővebb információért keresd az ausztrál vagy a magyar irodánkat.

  • Hány órát dolgozhatok hetente az iskola mellett?

    A diákvízum iskolaidőben heti 20 óra munkavállalásra jogosít, iskolai szünetben pedig korlátlanul dolgozhatsz legálisan.

  • Szükséges-e szakirányú előképzettséggel rendelkeznem, ha nem nyelvet, hanem szakmát szeretnék tanulni?

    Előzetes szakmai tanulmányokra egyik képzés esetében sincs szükséged.

  • Kell-e igazolnom a megfelelő anyagi hátteremet, ha Ausztráliában szeretnék tanulni?

    Az ausztrál diákvízum igénylésekor nem alapkövetelmény az anyagi háttér bemutatása, de ha az Ausztrál Bevándorlási Hivatal ügyintézője úgy ítéli meg, akkor lehetséges, hogy igazolnod kell az ausztrál kormány felé, hogy megfelelő anyagi háttérrel rendelkezel. Ez esetben bizonyítanod kell, hogy a tanulmányaid ideje alatt akkor is fenn tudod tartani magad, ha nem vállalsz munkát. Bővebb információért keresd meg oktatási tanácsadóinkat az ausztrál központi irodánkban, vagy a magyar kirendeltségünkön.

  • Általában mennyi ideig tart az ausztrál tanulóvízum elbírálási ideje?

    Az ausztrál tanulóvízum (Subclass 500) elbírálási idejének hossza függ a megigényelt képzés, kurzus vagy tanfolyam típusától. Az Ausztrál Bevándorlási Hivatal adatai alapján az elbírálás az esetek 90 százalékában nem tart tovább 50–58 napnál, de általában ennél még gyorsabb. Az esetek többségében az Ausztrál Bevándorlási Hivatal megpróbálja a lehetőségeihez képest a lehető leggyorsabban elbírálni az ausztrál diákvízum-kérelmeket.

  • Hogyan tudom igazolni az Ausztrál Bevándorlási Hivatal felé, hogy megfelelő anyagi háttérrel rendelkezem?

    A megfelelő anyagi fedezetet a legegyszerűbben saját tulajdonú bankszámlával tudod igazolni. Az igazolandó összeg függ a vízumkérelmezők számától (1 fő, pár vagy család), a vízum hosszától, és akár a képzés típusától is.
    A felmutatandó összeg bármilyen devizanemben lehet, az ausztrál kormány ügyintézője a vízum elbírálásának idején napi árfolyamon átszámítja ausztrál dollárba a bankszámlán szereplő összeget.

  • Be kell mennem az irodátokba, ha az ausztrál diákvízumról szeretnék konzultálni?

    Nem feltétlenül szükséges. A technikának köszönhetően megoldható az online konzultáció/tájékoztatás is. Amennyiben a kapcsolattartásnak ezt a módját választod, kérlek e-mailben jelezd felénk. Mi elérhetőek vagyunk Skype-on, Messengeren és Viberen is. Arra viszont feltétlenül megkérünk, hogy a konzultáció/beszélgetés előtt olvasd át a weboldalunkat, hiszen azt feltételezzük, hogy a konzultáció során specifikus (tehát nem általános) kérdéseid lesznek.

  • Van lehetőségem ausztrál diákvízumot igényelni, ha már Ausztráliában tartózkodom?

    Természetesen van lehetőséged, de ez függ attól, hogy milyen alosztályú vízummal tartózkodsz Ausztráliában.
    További információért keress minket ausztrál irodánkban.

  • Tudok vállalkozást indítani Ausztráliában, ha diákvízummal rendelkezem?

    Igen, ennek semmi akadálya. Rengeteg ügyfelünk indított vállalkozást Ausztrália különböző városaiban úgy, hogy diákvízummal rendelkeztek.
    Nekünk az a tapasztalatunk, hogy az ausztrál kormány és az ausztrál adóhivatal abszolút vállalkozóbarát. Az egyéni vállalkozói engedély kiváltása és a cégalapítás is lényegesen egyszerűbb, mint Magyarországon. Ha további kérdéseid vannak, akkor keress minket magyar vagy ausztrál irodánkban.

  • Hányszor hosszabbítható az ausztrál diákvízum?

    A jelenlegi szabályozások szerint az ausztrál diákvízum akárhányszor hosszabbítható, ha betartottad az előző vízumod feltételeit és továbbra is megfelelsz a vízum összes követelményének.
    Viszont szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy ha megszakítás nélkül már minimum a harmadik ideiglenes ausztrál vízumodra jelentkezel, akkor 700 AUD/fő extra díjat kell fizetned a vízumdíjon felül az Ausztrál Bevándorlási Hivatalnak a vízumhosszabbításért.