Ausztrál szponzorált munkavállalói letelepedési vízumok

Az itt leírt ausztrál szponzorvízumok azok számára ideálisak, akik nem csak rövidtávon szeretnének munkát vállalni Ausztráliában, hanem egy új életet szeretnének kezdeni itt.

Tapasztalataink szerint ez a vízumtípus elsősorban azok számár elérhető, akik már Ausztráliában élnek és dolgoznak, mivel ez a fajta vízum munkaadói szponzoráláshoz kötött, amit lehetséges ugyan Ausztrálián kívül is megszerezni, erre az esélyek azonban csekélyek.
Az első és legfontosabb dolog, hogy csak olyan munkáltató tud ilyen vízumot biztosítani számodra, aki megszerezte a megfelelő engedélyeket az ausztrál Bevándorlási Hivataltól, valamint neked, és a munkaadónak is részletes dokumentációval kell bizonyítani azt, hogy alkalmas vagy a pozícióra.

A szponzorált munkavállalói letelepedési vízumoknak két fő típusát különböztetjük meg:

Az első, az úgynevezett Employer Nomination Scheme (ENS). Az ENS megszerzésének alapfeltételei az következőek:

  • A munkavállalónak bizonyítania kell, hogy rendelkezik Ausztráliában akkreditált szakképesítéssel és minimum 3 év munkatapasztalattal.
  • IELTS 6.0-ás nyelvvizsgával kell rendelkeznie a munkavállalónak.
  • A szponzorált pozíciónak szerepelnie kell a Bevándorlási Hivatal által kibocsátott szakmai listán.

A második lehetőség a Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS).
Ez a vízumtípust könnyebb elérni, hiszen a megszerzésének feltételei nem annyira szigorúak, mint a fentebb leírt ENS-é, azonban ezzel a vízumtípussal Ausztrália egyes területein nem vállalhatsz munkát, ilyen például: Sydney, New Castle, Wolongong, valamint Central és South Coast egyes részei, Brisbane és Gold Coast, Melbourne. Viszont olyan pezsgő és feltörekvő nagyvárosok, mint például Perth, Adelaide, Cairns továbbra elérhetőek ezzel a vízummal.

Az RSMS feltételei közé az alábbiak tartoznak:

  • A munkavállalónak rendelkeznie kell szakirányú képesítéssel és/vagy munkatapasztalattal abban a munkakörben, amire szponzorálják, valamint szakmunkások esetén érvényes akkreditációval is.
  • A munkavállalónak angol nyelvtudással IELTS 6.0-ás nyelvvizsgával kell igazolnia.
  • A munkavállaló 2 évig nem hagyhatja el a munkáltatót.